צלקות לאחר שאיבת שומן
האם יש צלקות אחרי שאיבת שומן? לאחר כל ניתוח או חתך בעור נשארת צלקת לתמיד. השאלה היא איזו צלקת תישאר – בולטת? מוסתרת? גדולה? קטנה? לאחר ניתוח שאיבת שומן, בדרך כלל, נשארות צלקות קטנות מאוד, מוסתרות, עד שלעיתים כמעט ואינן ניתנות לגילוי. כאשר אנו מדברים על ניתוח שאיבת שומן, עוד לפני שעוסקים בכלל בשאלות הסיכונים, תופעות הלוואי והסיכוי להישארות צלקת, חשוב להבין ראשית, כי לא מדובר בתחליף לדיאטה.
הליך כירורגי לסילוק השומן
למעשה, אפילו המחשבה על כך שישנו הליך כירורגי פשוט שיכול לסלק עודפים של שומן מיותר בלי כל צורך להקפיד על הרגלים של אכילה נכונה ושל פעילות גופנית סדירה, איננה מחשבה בריאה. עד היום לא נמצא שום טיפול שהוא -כירורגי, רפואי, קוסמטי או תרופתי, שיכול להוות תחליף לתזונה נכונה ולביצוע פעילות גופנית. יש לזכור שאורח חיים נכון ובריא משפיע - לא רק על מראה הגוף, אלא גם על בריאותו הכללית ועל תפקודם התקין של איברים פנימיים: הלב, כלי הדם, המפרקים, השרירים ועוד. יתרה מכך, לאורח חיים נכון ובריא יש השפעה ניכרת על הבריאות הנפשית.
ניתוח שאיבת שומן
לא רק ששאיבת השומן אינה מהווה תחליף לדיאטה, לאחר ביצוע ניתוח שאיבת שומן חשוב אף יותר להקפיד על תזונה מאוזנת. הסיבה לכך היא שבמהלך השאיבה, פעולה שנעשית באמצעות החדרת צינורית לאזור ממנו שואבים את השומן, מוציאים תאי שומן בשלמותם. הוצאת התאים, אמנם מונעת השמנה חוזרת באותו אזור ספציפי, אולם, במידה והמטופלת או המטופל יצרכו מזון בצורה בלתי מבוקרת, הרי שעודפי השומן פשוט ימצאו להם משכן חדש, במקום אחר בגוף. בניתוח שאיבת שומן, שלא כמו בסוגים אחרים של טיפולים כירורגיים ופלסטיים, סילוק השומן נעשה - לא באמצעות פעולה של כריתה או הסרה, כי אם באמצעות שאיבה. פעולת השאיבה, שנעשית כאמור באמצעות החדרת צינורית, עלולה להשאיר צלקת קטנת מידות במקום שבו הוכנסה הצינורית אל הגוף.
התרופפות והידלדלות של העור
לא מגזימים בשאיבה - במקרה של ניתוח שאיבת שומן בצוואר לדוגמא, אם כן, הסיכוי להופעת צלקת משמעותית נחשב לשולי למדי, אולם יש להתייחס לתופעה אחרת ומשמעותית יותר – התרופפות והידלדלות של העור כתוצאה מהוצאת תאי שומן רבים.
על מנת להימנע מתופעה זו נוקטים בשתי שיטות עיקריות:
- שאיבה עם גמישות – מרבית הניתוחים של שאיבת שומן, במיוחד כאלה שנעשים תוך הוצאת כמות גדולה יחסית של תאי שומן מאזורים כמו בטן או ירכיים, נעשים בגילאים שאינם מבוגרים מדי, כלומר עד גיל 40-45. בגילאים אלה, העור עדיין גמיש ויכול להתגבר בקלות על הוצאת תאי השומן.
- שאיבה בכמות מדודה – השיטה השנייה שמונעת את המראה האופייני של עור מדולדל היא שאיבה בכמויות מדודות. שאיבה של שומן בכמות קטנה יחסית – לא רק מקטינה את הסיכוי לפגיעה במראה של עור מתוח, אלא גם מאפשרת לגוף להחלים בצורה הרבה יותר מהירה וטובה.