גניקומסטיה
המונח הרפואי "גניקומסטיה" מתייחס לתופעה פתולוגית של שדיים מוגדלים בגבר. כלומר - התפתחות של שד "נשי" אצל גברים. מה שמביא לנראות חריגה ובלתי אסתטית של החזה הגברי.
למעשה מדובר בצמיחת יתר אצל גברים של רקמות השד והשומן - בצד אחד של החזה או בשניהם. במרבית המקרים הסיבה להיווצרות התופעה אינה ברורה והיא אינה קשורה למצב אנטומי כלשהו, מה שבעגה רפואית מכונה "אי-דיופאטי".
- הפרעה הורמונאלית: חוסר איזון הורמונלי אשר מוביל לריבוי הורמונים נשיים אצל גברים עלול לגרום לגדילה בלתי פרופורציונלית של החזה הגברי. הפרעות הורמונליות מסוג זה יכולות לנבוע כתוצאה מגידולים, או הפרעות הורמונליות אחרות
- תופעת לוואי לטיפול רפואי: עקב נטילת תרופות מסוימות, עלולה להופיע צמיחה של החזה הגברי. תרופות אלו כוללות טיפולים שונים להורדת לחץ דם, סטרואידים, ועוד.
- השמנת יתר: ככל שמסת השומן בגוף עולה, כך היא מתפזרת אל יותר חלקים בגוף הגברי. ברוב המקרים, כאשר מדובר בהשמנת יתר, הדבר ישפיע גם על נראותו של החזה, שכן השומן שנאגר באזור זה גורם למראה חזה גדול ו"רופס", המזכיר בצורתו את החזה הנשי.
- נטייה גנטית: חשוב לציין כי נטייתו של הגוף לאגור שומן באזורים שונים יכולה להשתנות מגבר לגבר, וכי ישנם מקרים בהם יכולה להופיע הצטברות שומן משמעותית בחזה גם כשאין מדובר ב"השמנת יתר" מבחינה רפואית, וגם כאשר אזורים אחרים בגוף כגון הכרס והצוואר מושפעים רק במעט, בהתאם לנטייה תורשתית. בנוסף, יש לזכור כי לצד עלייה במשקל הגיל יכול לשחק תפקיד, וכאשר מגיעים לגיל מתקדם, השומן שבחזה הגברי נאגר וצונח באופן שלא נראה בגיל צעיר יותר
- צריכה גבוהה של מריחואנה: ידוע היום שתופעת הגניקומסטיה רווחת בקרב גברים אשר צורכיםמעשנים מריחואנה באופן קבוע יותר מאשר בציבור הרחב. במקרים מסוימים, צריכת מריחואנה גבוהה ולאורך זמן יכולה להוביל לשינויים הורמונליים בגוף ואלו בתורם גורמים לגדילתו של החזה.
ידוע כי גברים רבים הסובלים מתופעות אלו חווים תחושות של חוסר ביטחון, עד כדי הימנעות מחשיפת החזה, השתתפות בפעילויות ספורטיביות ולעיתים אף הימנעות מיחסים אינטימיים. עוד יש לדעת כי בניתוח זה אחוזי שביעות רצון הם מן הגבוהים שבכל הטיפולים האסתטיים.
תופעות הגניקומסטיה אשר תוארו לעיל מתחלקות לשני סוגים:
הסוג הראשון נקרא "טרוּ-גניקומסטיה" דהיינו:
גניקומסטיה אמיתית. הכוונה כאן היא להימצאות רקמת שד של ממש (בדומה לרקמה הנשית) בשד הגברי. בדרך כלל, גניקומסטיה אמיתית מלווה גם בהימצאותן של רקמות שומן בשד, אך ייתכנו מקרים במיוחד בקרב גברים רזים, בהם תימצא אך ורק רקמת שד.
הסוג השני נקרא "פסאודו-גניקומסטיה":
כאן הכוונה היא לגדילת שדיים "לא אמיתית" בגבר. בסוג זה, מקור הבעיה הינו בהימצאות ריבוי של רקמות שומן בחזה, ללא רקמת שד אמיתית, כפי שהיא מופיעה בקרב נשים.
* בשני המקרים רקמת השד לגבר יכולה להופיע בצורה חד-צדדית (בשד אחד בלבד) או דו-צדדית.
בדיקות לפני ניתוח גניקומסטיה
בעת פגישת הייעוץ אצל המנתח הפלסטי ניתן לאבחן את סוג הגניקומסטיה וכן את דרגת החומרה שלה, ובהתאם לכך ניתן להמליץ על הטיפול הנכון ולהתאימו כראוי למטופל.
במידה ונמצא כי הגורם המרכזי לגניקומסטיה הינו הורמונלי, רופא אנדוקרינולוג ימליץ בדרך כלל על טיפול תרופתי שמטרתו למנוע או לנטרל מראש את הנטייה לצמיחת השדיים בגבר ובכך להבטיח שהבעיה לא תישנה או להקטין את הנטייה ההורמונלית למינימום האפשרי. רק בחלוף חודשי טיפול ספורים ולאחר שינתן לקבוע בוודאות כי הוא הינו אפקטיבי, ניתן יהיה לערוך את הניתוח.
טרם ניתוח גניקומסטיה להקטנת החזה הגברי, יש לבצע בדיקה אצל אנדוקרינולוג רופא מומחה לתופעות ההורמונליות בגוף, זאת בכדי לוודא שלא קיימת בעיה הורמונאלית אשר גרמה לתופעה ומצריכה גם טיפול תרופתי, זאת בנוסף לבדיקות דם שגרתיות שיש לערוך בטרם טיפול כירורגי.
בנוסף, לרוב יש לבצע בדיקת אולטראסאונד חזה, על מנת לקבוע ולמפות את אופי התופעה האם מדובר ברקמת שד, בריבוי רקמות שומן, או בשילוב של שתיהן. בדיקה ידנית יכולה גם היא, ברוב המקרים, להעיד על מהות הבעיה אך בדיקת האולטרסאונד הינה חיונית לצורך השלמת הבדיקה.
דרכי הטיפול בתופעת גניקומסטיה
הטיפול בתופעת שדיים מוגדלים אצל גברים הוא כירורגי. ניתוח גניקומסטיה להקטנת חזה גברי מתבצע לרוב בהרדמה כללית (אף שבמקרים מסוימים ניתן לבצעו בהרדמה מקומית בלבד) ואורך בין כשעה לשעתיים. ישנן כמה טכניקות טכניקות שונות לביצוע הניתוח:
- ברוב המקרים של "גניקומסטיה אמיתית" - ניתוח הקטנת חזה לגבר משלב בין שאיבת שומן מאזור השד והוצאת רקמת השד דרך חתך בגבול העטרה (העור הכהה שנמצא סביב הפטמה), לאחר כריתת רקמת השד הרקמה נשלחת לבדיקת מעבדה, על מנת לוודא כי בלוטות השד אינן נגועות בגידול סרטני .
- במקרים מסוימים, ובמיוחד בקרב גברים רזים הסובלים מבלוטת שד נשית, ניתן להסתפק בהסרת רקמות השד מן החזה, ללא צורך בשאיבת שומן.
- במקרים בהם כמות רקמת השד בחזה הגברי הינה גדולה במיוחד, נדרשת התערבות כירורגית מעט מאסיבית יותר, בעוד שחלק מן הפרקטיקות בהן המנתח הפלסטי משתמש אינן שונות בהרבה מניתוח להקטנת שדיים אצל נשים.
- ניתוח גניקומסטיה "לא אמיתית", אשר נגרמת כאמור מהצטברות שומן בחזה הגברי, מבוצע באמצעות הסרתו של מרבית השומן בלבד, דרך שני חתכים קטנים בצידי החזה. טיפול זה הינו זהה למעשה לטכניקה הטיפולית הרווחת בניתוח שאיבת שומן.
להוציא מקרים חריגים, אין הניתוח כולל אשפוז לילה והמטופל משתחרר לביתו לאחר כמה שעות התאוששות. הצורך לכריתת עודפי עור קיים בדרך כלל רק בדרגות גניקומסטיה חמורות, ולעתים נדירות בלבד מתעורר הצורך לשימוש בנקזים.
החלמה מניתוח גניקומסטיה
- נפיחות - בימים הראשונים שלאחר הניתוח צפויה נפיחות באזור המנותח. נפיחות זו נעלמת בדרך כלל לאחר שבועות ספורים.
- גופיית לחץ – במשך שישה שבועות יש ללבוש גופיית לחץ (מעין מחוך רפואי) כדי לזרז את תהליך הריפוי ועל מנת למנוע נפיחות, הצטברות נוזלים והפרשות באזור המנותח. לבישת הגופייה חיונית ביותר לשמירה על תוצאות הניתוח והצלחתו.
- עיסוי לימפטי במסגרת רפואה משלימה עשוי להקל על הכאבים וחוסר הנוחות במשך תקופת ההחלמה.
לאחר כשבוע ימים ממועד הניתוח ניתן לחזור לשגרה. כמו כן, במהלך השבועיים הראשונים לאחר ניתוח הקטנת חזה גברי יש להימנע מפעילות מאומצת כלשהי.ולאחר מספר שבועות ניתן לחזור לפעילות גופנית מלאה. כמו בכל התערבות של מנתח פלסטי. בטווח הארוך, שמירה על משקל תקין ואורח חיים בריא יסייעו בדרך כלל לשמור על תוצאות הניתוח בצורה הטובה ביותר.
סיכונים אפשריים שיכולים להתפתח
גם בניתוח גניקומסטיה ייתכנו סיכונים וסיבוכים אפשריים. אלו כוללים את מגוון התופעות השכיח ביותר לאחר ניתוחים כירורגים, כגון: שטפי דם, נפיחויות, כאבים, חוסר תחושה זמני וכו'. חשוב לציין, כי הסיכונים במסגרת ניתוח הקטנת חזה לגברים הם נדירים. ניתוח גניקומסטיה נחשב לפשוט יחסית ולרוב משפר באופן ניכר את איכות החיים של המטופל.
גלריית תמונות ניתוח גניקומסטיה לפני אחרי
כאשר החזה הגברי גדול ובולט (ולא בשל רקמת שריר) בצורה שמזכירה שדיים נשיים, הדבר יכול לנבוע מריבוי רקמת שומן ואו מהופעת רקמת שד 'נשית', שיכולה להיגרם מסיבות הורמונליות שונות. תופעה זו נקראת בשם גניקומסטיה. רופא מומחה יכול לזהות את התופעה ולסווג אותה על פי אחד הגורמים הנזכרים או שילוב של השניים, וכך להתאים את הטיפול הנכון.
גניקומסטיה יכולה במקרים מסוימים לחלוף בלא התערבות כירורגית. בגיל ילדות והתבגרות סובלים לעתים מהופעת רקמת שד שגורמת ל"שד" גברי, אך התופעה יכולה לחלוף עם סיום גיל ההתבגרות. בגניקומסטיה שמקורה ברקמות שומן, יש בכוחן של דיאטות ופעילות גופנית לשפר את המצב באופן ניכר.
בפירוש כן. ניתוח לטיפול בגניקומסטיה שמקורה ברקמת שומן לא ישמור על התוצאות לאורך זמן רב מבלי שהמטופל עצמו יקפיד על תזונה בריאה ואורח חיים פעיל. הנטייה הביולוגית לאגור שומן בחזה לא תשתנה עקב הניתוח.
חושב לעשות ניתוח גניקומסטיה? השאר פרטים ונחזור אלייך בהקדם