החלפת שתלים
הצורך בניתוח החלפת שתלים יכול להיות בריאותי או אסתטי. נשים רבות בימינו נושאות שתלים בחזהן. למשל, נשים שעברו בעבר ניתוחי הגדלת חזה או הרמת חזה, וכן בעקבות ניתוחי שחזור שד, וכן בעקבות מחלה או תאונה. השימוש בשתלי סיליקון בחזה האישה נפוץ בעולם הרפואה מזה 40 שנה.
שתלים מן "הדור הישן" של שתלי הסיליקון, לא היו עמידים לאורך זמן ונטו להתבלות ולעתים להיקרע, ולכן בעבר היה נחוץ להחליף את שתלי הסיליקון מדי 10 שנים. עבור מי שמבקשת לבצע ניתוח להחלפת שתלים על מנת "להיפטר" באופן כללי מהימצאותם של שתלים בחזה, קיימת גם האפשרות להחלפת השתלים בשומן עצמי.
מטרת הניתוח היא להסיר שתלים קרועים או דולפים וכן לתקן ולעצב את הכיסים אליהם יוכנסו השתלים החדשים בהתאם לצורתם וגודלם השתלים החדשים. באנגלית: "התאמת הכיס - " Capsuloplasty
הסיבות הרפואיות אשר לרוב מצדיקות ניתוח החלפת שתלים הינן:
- קרע של השתל
- דליפה של השתל
- התכווצות קפסולה המלווה בכאבים ובאי נוחות ולעתים בעיוות צורת השד
התכווצות קפסולה
המונח "קופסית" או בלעז "קפסולה" מתייחס למעטפת פנימית אשר הגוף יוצר מסביב לעצם זר המופיע בקרבו. להבדיל, כמו למשל חייל אשר נפצע מירי וחי עם הקליע בתוך רגלו במשך שנים, או אפילו כשנכנס לכף הרגל קוץ ו"נבלע" בה. הקפסולה מורכבת מרקמה פיברוטית ומרקמת תאי שריר, ודפנותיה דקות ורגישות.
התכווצות קפסולה, שלעתים מכונה גם התקשות קופסית, מתרחשת כאשר תאים אלו מתכווצים, נהיים נוקשים, ומאבדים מן הגמישות שלהם. במצב זה נוצר לחץ סביב השתל בחזה, מה שמוביל לכאבים ולאי נוחות גוברת.
כדאי לציין שעל אף חוסר הנוחות, ברוב המקרים אין בכך סיכון ארוך טווח לבריאות הכללית. על אף מחקרים רבים שנערכו בנושא, עולם הרפואה אינו הצליח לבסס עדיין את הסיבה להתרחשות התקשות קופסית סביב המשתל. ההשערות הן אינטראקציה בין המשתל לרקמה, ביו-פילם, טלק (בו לא נעשה שימוש יותר בימינו), הופעת שכבה חיידקית שאינה זיהומית, ועוד.
ניתוח החלפת שתלים כחלק מטיפול בסרטן השד
לעתים קיים צורך בניתוח החלפת שתלי סיליקון בחזה כשלב ביניים במסגרת טיפול כולל. דהיינו, הליך רפואי ארוך טווח, לטיפול בסרטן השד. במקרים אלה אפשר ויהיו לניתוח 2 שלבים:
- ניתוח ראשון להסרת השתלים (או שתל אחד) על מנת שאפשר יהיה לטפל בסרטן באופן יעיל יותר.
- ניתוח נוסף, למיקום שתל חדש בחזה.
עם זאת, מבחינת הקטגוריה הרפואית, סוג זה של טיפול משתייך למסגרת הטיפולים המתאימים ב- שחזור שד ולא תחת ניתוח החלפת שתלים לסוגיו.
האם קיים קשר בין החלפת שתלים לסרטן השד?
בשנים האחרונות קיים שיח ציבורי ער ודיון מקצועי סוער בעניין זה. "סרטן השד" הינו סרטן מסוג ספציפי, שתוקף את חזה האישה והסיבות להתפרצותו יכולות להיות רבות, אך הימצאות שתלים בחזה אינה אחת מהן.
עם זאת, קיים סרטן בשם ALCL, התוקף את אזור החזה, אשר מחקרים מסוימים מצביעים (בעוד שאחרים סותרים) על כך שהוא נגרם באופן ישיר מן השתלים. המחקרים שנערכו מצביעים על סיכויים של אחד לשני מיליון, ולכן על אף גילוי וה-"רעש" שנוצר, השימוש בשתלים אינו נמצא בדעיכה.
ניתוח החלפת שתלים ניתן לבצע על פי מספר שיטות:
- החלפת שתלים בשומן עצמי
על פי שיטה זו מסירים את השתלים ובמקומם משתמשים בשומן עצמי אשר נלקח מגופה של המטופלת, במטרה להחזיר את הנפח בחזה ולעיצוב צורת השד הרצויה. לפני הפגישה רצוי לעבור בדיקות הדמיה (אולטרסאונד ו / או MRI וכך יוכל הרופא להסתמך על תוצאות הבדיקות בתהליך קבלת ההחלטה. מידע נוסף על הניתוח - ניתן למצוא כאן
- ניתוח החלפת שתלי סיליקון משולב
לעתים קרובות קיים צורך בפעולות נוספות כמו למשל, תיקון צורת השדיים, הרמת חזה ותיקון עיוותים קלים בשדיים. בחלק מן המקרים ניתוח החלפת שתלים יכול להיות פשוט, אך במקרים רבים מדובר בהליך מורכב יותר, כאשר מורכבות הניתוח תלויה הן במצב השתל ובשיטת הניתוח בה השתמשו למיקום השתל והן במאפיינים הקשורים לשד עצמו, כמו צניחת השד ונתונים נוספים.
בשל מורכבות הניתוח הוא נחשב גם לאחד הניתוחים היקרים בתחום ניתוחי החזה. יש לציין כי ניתוח החלפת שתלים בחזה (גם בעקבות קרע) אינו נחשב לניתוח דחוף. לאחר התייעצות ובדיקה מקיפה במרפאתו של ד"ר איצקסון ניתן להעריך את הצורך בניתוח, להחליט על מועד הניתוח ולבחור את סוג המשתלים המתאימים.
שתלי הסיליקון בהם משתמש ד"ר איצקסון הם מן המתקדמים והבטוחים בעולם הרפואה כיום. איכותם ועמידותם של השתלים המשומשים כיום בכירורגיה השיחזורית והאסתטית הינם גבוהים בהרבה ולמעט מקרים נדירים ביותר, לא קיים צורך להחליפם שנית לאורך כל החיים.
החלפת שתלים עם שינויים בקפסולה
כאשר הקפסולה (בעברית "קופסית" – כאמור, רקמת המגן שהגוף יוצר מסביב לכל עצם זר) הינה תקינה וצורת החזה הינה לשביעות רצונה של המטופלת, אין כל צורך להתערבות כירורגית ברקמות אלה במהלך הניתוח. אולם ישנם מקרים בהם הדבר רצוי ולעתים הכרחי:
- טיפול בקפסולה מכווצת: במקרים בהם הקפסולה נוטה להיות נוקשה, מה שלרוב מלווה בכאבים בחזה בעת מגע, פעילות גופנית ולעתים אף במנוחה, מומלץ לטפל בקפסולה באופן נקודתי על מנת לסייע להחלמתה. במקרים מסוימים, עצם הצורך בביצוע הניתוח להחלפת שתלים נובע בשל בעיה במשתלים אשר בתורה מעוררת כאבים, וכך מטפלים בשני הגורמים באותו הניתוח: טיפול בקפסולה לצד החלפת משתלים למשתלים חדישים.
- שיפור מראה החזה באמצעות טיפול בקפסולה: במקרים מסוימים, נוטה הקפסולה לשנות את צורתה "הבריאה" ולהתכווץ, מה שכמובן מוביל למראה חזה בלתי אסתטי ולעתים חריג ומעוות, ולעתים קרובות הדבר מלווה בכאבים. במקרים אלה יש לעצב מחדש את צורתה של הקפסולה לשם טיפול בכאבים ובהתקשות הקופסית אשר גורמת להם, ולאחר מכן למקם את השתלים החדשים במקומם לקבלת שיפור ניכר במראה החזה.
החלפת שתלים ותיקון מראה החזה
- החלפת שתלים והקטנת חזה: במקרים בהם מבקשת המטופלת להקטין את שדיה במסגרת הניתוח להחלפת שתלים, מה שמצריך החלפת שתלים לנפח משתל קטן יותר מזה של הניתוח המקורי, נדרשת גם הקטנה כירורגית של הקפסולה באמצעות חתך, לצד ביצוע הסרה של רצועת עור הוריזונטלית. הדבר דומה להקטנת חזה אלא שלמעשה מדובר בהקטנה של הקפסולה, ולא של נפח השד עצמו.
- החלפת שתלים והגדלת חזה: במקרים בהם מבקשת המטופלת להגדיל את נפח החזה במסגרת הטיפול להחלפת שתלים, יש לבצע "חריצה" כירורגית (באנגלית scoring) של הקפסולה, ודרכה מתבצעת למעשה הרחבה של המעטפת, על מנת שתתאים למשתל גדול יותר. יש לציין כי לא בכל המקרים ניתן להגדיל את השדיים כחלק מטיפול להחלפת שתלים, כיוון שההיתכנות לכך תלויה בכמות רקמת השד הקיימת מסביב למשתל המקורי.
- החלפת שתלים והרמת חזה
במקרים מסוימים ובמיוחד בחלוף שנים מניתוח חזה בשימוש שתלים, מתרחשת התרופפות של רקמות השריר, השד והעור, מה שמוביל לצניחת שדיים ולפיטמה הפונה כלפי מטה ולא כלפי החזית (בשל היחלשות הרקמות שמעל למשתל), ובשל אלו - לחזה אשר איבד ממראהו האסתטי. במקרים כאלה ניתן לשלב במסגרת הניתוח להחלפת שתלים גם הרמת חזה. הניתוח המשולב כמובן מצריך התערבות בקפסולה גם כן. את הרמת החזה במסגרת החלפת שתלים ניתן על לבצע לצד הטיפולים המשולבים להגדלת חזה והקטנת חזה הנזכרים לעיל.
כיצד להתכונן לקראת ניתוח החלפת שתלים?
אל הפגישה עם הרופא המטפל מומלץ ראשית כל להביא את ה"ניירת" של הניתוח המקורי. כך יוכל המנתח לדעת את כל מאפייני המשתל המקורי, בהם סוג המשתלים (יצרן וחומר מילוי), צורתם (עגול, אובלי או אחר), והמעטפת שלהם (חלק או מחוספס) - ובאופן זה יידע להמליץ ולהתאים על הטיפול המתאים ביותר להחלפת שתלים, בהתחשב במידע זה וכמובן תוך התרשמות ממצב החזה הנוכחי.
- כמו לפני כל ניתוח חזה יש לערוך בדיקת ממוגרפיה לעיונו של הרופא.
- בנוסף, במידה והסיבה העיקרית הינה רפואית, יש להצטייד במסמכים הנלווים ובאבחון המצב הרפואי אשר בגינו הומלץ על החלפת שתלים.
- באם בוצע האבחון על ידי ד"ר איצקסון עצמו, ייתכן ותתבקש המטופלת לבצע בדיקות השלמה על מנת להתכונן לניתוח בצורה הטובה ביותר.
כיצד מתבצע ניתוח החלפת שתלים?
ניתוח החלפת שתלים מתבצע בהרדמה כללית ואורכו פחות או יותר כשעה, במקרים בהם לא דרושה התערבות כירורגית במשתל ועד כשלוש שעות במקרים בהן היא דרושה. להוציא מקרים חריגים הניתוח אינו מחייב אשפוז וברוב המקרים משוחררת המטופלת לביתה בתום ההתאוששות מן ההרדמה ולאחר כמה שעות תחת השגחה רפואית.
- תחילה מוסרים השתלים הישנים מבעד לחתך אשר ברוב המקרים מתחקה אחר החתכים המקוריים.
- במידה וקיים קרע אשר גרם לדליפת סיליקון, מתבצע לאחר מכן ניקוי יסודי של הקופסית (קפסולה).
- לאחר התיקונים הנדרשים בקפסולה, באם אלו נדרשים, מוכנסים השתלים החדשים וממוקמים מעל או מתחת לשריר (בהתאם לנתוני המטופלת) בדיוק רב, במקומם.
- לבסוף מתבצעת סגירה של הקפסולה והעור שמעליה נתפר מחדש. בתום הניתוח תולבש המטופלת בחזייה רפואית מיוחדת, אותה יש ללבוש יומם וליל כשישה שבועות לאחר הניתוח.
החלמה מניתוח החלפת שתלים
ברוב המקרים, תהליך ההחלמה מניתוח החלפת שתלים נחשב קל יותר בהשוואה לניתוחי חזה אחרים. וכאמור להוציא מקרים חריגים, תשוחרר המטופלת לביתה לאחר כמה שעות התאוששות בהשגחה. כל עוד אין צורך בהתערבות כלשהי במעטפת/קפסולה, בשבועיים הראשונים לאחר הניתוח ייתכנו כאבים העשויים להיות מלווים בנפיחות, או שתופיע בצקת קלה, שצפויה להיות פחותה מזו שהופיעה לאחר ניתוח החזה המקורי. אף על פי שלעתים לא תחוש המטופלת כאבים כלל. אחרי כמה ימי התאוששות יכולה לשוב המטופלת לפעילות יומיומית רגילה וברוב המקרים כעבור שלושה-ארבעה שבועות ניתן כבר לשוב לפעילות גופנית מלאה.
כאשר מדובר בניתוח החלפת שתלים אשר מצריך התערבות בגודלה או צורתה של הקפסולה, צפויה ההחלמה להיות ממושכת יותר ולהיות מלווה בכאבים מעט יותר משמעותיים. כמו לאחר הניתוח המקורי מתבקשת המטופלת לחבוש חזייה רפואית מיוחדת יומם וליל, וכן ליטול אנטיביוטיקה לפי מרשם הרופא המנתח למשך חמישה ימים, למניעת זיהומים.
סיכונים וסיבוכים אפשריים
ניתוח החלפת שתלים נחשב בדרך כלל לטיפול בטוח וקל. זמן ההחלמה ממנו צפוי להיות קצר, בטח בהשוואה לניתוחי חזה אחרים. בין הסיבוכים האפשריים: סרומה, זיהומים, הידבקויות בלתי רצויות של הרקמות, ודימום בלתי רצוי, אך אלו כאמור, נדירים. עם זאת, כפי שתואר קודם לכן, כאשר במסגרת הניתוח נדרשת התערבות כירורגית בקפסולה, קרי "חריצה", שינוי צורה או הסרה מלאה שלה, הסיכון לסיבוכים אלו עולה באופן משמעותי והבצקות והכאבים צפויים להיות משמעותיים יותר.
החלפת שתלים מתאימה למי שסובלת מדליפה של השתל בעקבות התבלות שלו או בעקבות חבלה, למי שסובלת מהתקשות קפסולה שמצריכה התערבות כירורגית וכן למי שאינה מרוצה מן התוצאה האסתטית של ניתוח הגדלת חזה שעברה ושואפת לתקן.
בעבר היה נהוג להחליף שתלי סיליקון בחזה כל עשר שנים. השתלים אשר משומשים כיום אינם מצריכים זאת. כל עוד לא מתעוררת בעיה רפואית שקשורה בהם במישרין או בעקיפין - הם יכולים להישאר בחזה עשרות שנים מבלי שיהיה צורך להחליפם.
תלוי בסוג ההחלפה הנדרשת. החלפת שתלים שאינה מצריכה כל פעולה נוספת הוא ניתוח קצר שאורכו מעט פחות משעה. כשנדרשות פעולות כירורגיות נוספות כגון תיקונים לצורת השד, תיקונים בקפסולה, שילוב של הרמת חזה וכו' הניתוח יהיה מעט ארוך יותר.
ניתן להוציא שתלים מבלי למקם חדשים במקומם. מידת ההשתנות של החזה במקרים אלה נבדלת מאוד בין אישה לאישה. תלוי מהו נפח השד המקורי. למשל במקרה בו רוב נפחו של השד נובע מן השתל, התוצאה ברוב המקרים תהיה רעה, ותוביל לחזרה נפול ומעוות, ובמקרים בהם נפח השד המקורי הינו גדול ביחס לנפח השתל, ייתכן אף שלא תורגש הדרדרות אסתטית משמעותית מאוד. מנתח פלסטי מנוסה ומומחה יידע להעריך מראש, עוד לפני ביצוע ההגדלה עצמה, את מידת ה"נזק" שיישאר בחזה בעקבות צורך או רצון בהוצאת שתלים עתידית, ולשתף בכך את המטופלת. חשוב לציין כי טיפול פופולרי מאוד בימינו מאפשר הסרה של שתלים ומילוי הנפח בשומן עצמי, שמאפשר גם רענון, תיקון ועיצוב נוספים בחזה.
חושבת לעשות ניתוח להחלפת שתלים ? צרי איתנו קשר ונחזור אלייך בהקדם