הצמדת אוזניים
ניתוח הצמדת אוזניים הוא ניתוח אסתטי לתיקון אוזניים בולטות. ניתוח זה הינו אחד מהניתוחים בעלי אחוזי שביעות הרצון הגבוהים ביותר בקרב מטופלים. הוא נחשב פופולרי מאוד בקרב גברים ונשים כאחד ואף נפוץ במיוחד בקרב ילדים ובני נוער.
מה ההגדרה של אוזניים בולטות?
אוזניים "בולטות" הן אוזניים בעלות קימור אשר מרחיק אותן מבסיס הגולגולת, בסמוך למפרקי הלסת. במקרים מסוימים, חלקה העליון של האוזן פונה החוצה בזווית של עד 90° מן הפנים. תופעת אוזניים בולטות היא מולדת ואף לעתים תורשתית, היוצרת נראות מעט חריגה ופחות אסתטית, הפוגעת בביטחון העצמי.
הצמדת אוזניים בניתוח בלבד
הסחוס שלנו הוא רקמת גוף שיש לה "זיכרון" חזק, ולצערנו אי אפשר "לשכנע" אותו לשנות נטייה או מיקום כל שהם. ניסיונות להצמיד את האוזניים בולטות בעזרת סרטים הדוקים, עיסויים וכו' לא יועילו, ולכן הפתרון היחיד במקרה הזה הוא טיפול אסתטי ניתוחי.
אצל תינוקות עד גיל שבועיים, להם סחוס דק במיוחד, ניתן לעתים לטפל באוזניים בולטות או חריגות באמצעות טכניקה שנקראת "מולדינג", המבוססת על הצמדה וקיבוע של הסחוס באזור האוזניים, אולם כאמור טכניקה זו הינה שימושית רק בשבועיים הראשונים לאחר הלידה.
למי מתאים ניתוח הצמדת אוזניים?
כפי שנאמר, ניתוח הצמדת אוזניים מתאים כמעט בכל גיל. כל איש, אישה, ילד או ילדה אשר סובלים מאוזניים בולטות ואינם מרוצים מן המראה שלהם בשל כך – נחשבים מועמדים לגיטימיים לניתוח. אף על פי שהניתוח פופולרי יותר בגילאים צעירים, הוא נפוץ גם בקרב מבוגרים ולעתים גם בגילאים מתקדמים במיוחד, זאת מכיוון שהאוזניים למעשה ממשיכות לגדול במשך כל החיים, גם אחרי שהגדילה של הגוף נעצרת, וייתכנו בהחלט מצבים בהם למשל צורת האוזניים של מישהי לא היוותה עבורה בעיה בגיל עשרים, אך בגיל שישים שמה לב לשינוי שחל בצורתם ובזווית הבליטה שלהם.
ניתוח הצמדת אוזניים לילדים
אוזניים בולטות יוצרות כאמור מראה פנים מעט חריג ובלתי אסתטי, מה שלעתים פוגע בביטחון העצמי. אצל ילדים מראה זה יכול להוביל למבוכה חברתית, בשל הצקות והתעמרות מצד ילדים אחרים. כדי להימנע ממצבים ההורים שוקלים לבצע את הניתוח עבור הילד או הילדה מוקדם ככל האפשר.
ניתוח הצמדת אוזניים ניתן לעבור כבר מגיל צעיר, מסביבות גיל חמש ואילך - לפני שהילד מפתח חוסר בטחון כתוצאה מההצקות של הילדים בגיל בית ספר. עם זאת מומלץ להמתין עד לסיום התפתחות האוזניים, בדרך כלל בסביבות גיל 6 -7, זאת בניגוד לרובם המוחלט של הניתוחים האסתטיים שאותם ניתן לבצע רק אחרי שהגוף מגיע לבגרות מלאה ונפסקת התפתחותו. למעשה, האוזן מגיעה לכ - 90% מגודלה הסופי כבר בגיל חמש, ואז יתר הראש "משלים את הפער" בהמשך. זו הסיבה שאצל ילדים האוזניים גדולות בהרבה ביחס לראש מאשר אצל מבוגרים.
ניתוח הצמדת אוזניים נפוץ מאוד גם בקרב בני נוער הסובלים מאוזניים בולטות ובעיקר בקרב נערות טרם הגיוס, מפני שהחוק הצה"לי מחייב שיער אסוף בקרב החיילות, ולא ניתן להסתיר את האוזניים בשיער פזור וארוך.
מה גורם לאוזניים לבלוט?
- מה שגורם לאוזניים לבלוט הוא מבנה הסחוסים של האוזן, בעיקר באזור הקונכייה, הרחוקה יחסית מבסיס האוזן. כאשר הקונכייה גדולה ביחס לאוזן, לאוזן תהייה נטייה לבלוט.
- חלק נוסף באוזן העלול להשפיע על כך נקרא קפל ה-"אנטיאליקס". במקרים מסוימים הקפל הינו קטן במיוחד או שאינו קיים כלל, מה עלול לגרום לאוזן להתעקם ולבלוט החוצה.
- יש לציין כי אוזניים בולטות הן ברוב המוחלט של המקרים מצב מולד, ולעתים תורשתי. במילים אחרות, הנטייה לאוזניים בולטות אצל אנשים מסוימים, "טבועה" אצלם מלידה, ולא ניתן למנוע אותה או לחזות אותה.
הכנה לניתוח הצמדת אוזניים
ניתוח הצמדת אוזניים נחשב טיפול אסתטי כירורגי קל בהשוואה לניתוחים אחרים, ועל כן אינו מצריך הכנות משמעותיות או חריגות. כמו לפני כל ניתוח, יש לערוך בדיקות דם או להציג לרופא המנתח בדיקות דם עדכניות וכמובן להקפיד על צום (מים בלבד) לפני הניתוח.
ניתן לומר כי ההכנה החשובה ביותר היא זו ה"מנטלית". לאחר הניתוח יש לחבוש סרט חבישה למשך שבוע ימים ולענוד סרט אלסטי סביב הראש. במידה והדבר צפוי להפריע בהתנהלות היומיומית או לגרום למבוכה, יש להתכונן לכך.
טיפול הצמדת אוזניים הינו הניתוח הנפוץ ביותר בקרב ילדים ונערים, וההכנה לניתוח בגילאים אלה היא מורכבת יותר מטבע הדברים. ילדים בגילאי בית ספר יסודי יש להכין לצום, ולשוחח אתם על הכאבים שהניתוח כרוך בהם, ולהקפיד ביחד איתם על הוראות הרופא במשך תקופת ההחלמה. אצל נערים וילדים מעט גדולים יותר, המבוכה החברתית שבעקבות הניתוח הינה לעתים הדבר היותר משמעותי. על מנת להתמודד עם קשיים אלו ניתן לתזמן את הניתוח לימי החורף, בהם אפשר ללכת לבית הספר עם כובע צמר וכך להסתיר את התחבושות, או בימי חופשת הקיץ הארוכה.
חשוב שלא להיחשף באופן מוגבר לשמש בשבוע שלפני הניתוח וכמובן שלא לעשות עגילים חדשים או לערוך "הרחבות" לנקבי עגילים קיימים. עם ילדים אשר אמורים לעבור את הניתוח מומלץ כאמור לשוחח כמה פעמים, ולהכינם מבחינה רגשית לקראת החוויה ע"י הורה או מטפל.
שיטת הניתוח של ד"ר איציקסון
במקרה של אוזניים בולטות, הזווית שבין אפרכסת האוזן לקרקפת גבוהה מהזווית המקובלת. מטרת הניתוח היא להצמיד את האוזניים הבולטות אל הראש ולהפחית את הבליטה של האוזניים. השיטה בה מבצע ד"ר איצקסון הצמדת אוזניים פותחה על ידי ד"ר באוור, מנתח פלסטי ידוע משיקאגו, אשר מרכז חלק גדול מניתוחי האוזניים בארצות הברית.
שיטה ניתוחית זו מבטיחה תוצאות אשר שומרות על המראה לאורך השנים, בד בבד עם השגת מראה טבעי, דהיינו, טיפול בבליטה ובגודל האפרכסת בד בבד עם שמירה על קומפוזיציה טבעית של הפנים.
במקרים של א-סימטריה בין האוזניים, ניתן לעיתים לתקן רק אוזן אחת ולהביא לשוויון הרצוי בניהן. בנוסף, ניתן כמובן לתקן עיוותים באוזן אשר נגרמו כתוצאה מטראומות וגרמו להן לבלוט או להתעקם, אף שבמקרים אלה מדובר כבר בניתוח מעט שונה, המכונה "שחזור אוזן".
ניתוח הצמדת אוזניים נעשה לרוב בהרדמה כללית ואורך בממוצע כשעתיים, בדומה לרוב ניתוחי הפנים. הניתוח מתבצע באמצעות חתך קדמי ואחורי, דרכם מעצבים ומצמידים את הסחוסים לרקמות הרכות שמאחורי האוזן, באמצעות חתך מוסווה.
ניתוחי אוזניים נוספים
- הצמדת אוזניים והקטנת אוזניים
בחלק מן המקרים לצד הבליטה החוצה של האוזן, בולטת האוזן גם בגודלה ביחס לשאר הפנים. במקרים אלה, ניתן לשלב את ניתוח הצמדת אוזניים עם הקטנת אוזניים, במהלכו שם ד"ר איציקסון דגש רב יותר גם על הקטנת הפרכסת ועיצובה, לצד הטיפול להצמדתה.
- שחזורי אוזניים
ד"ר איצקסון נחשב לרופא מנתח מוביל בתחום הרפואה השיחזורית. במקרים חמורים, בהם מום מולד, סרטן אשר מצריך חלילה כריתת אוזן, או בעקבות טראומה, מומלץ לערוך ניתוח לשחזור אוזניים וטיפול בא-סימטריה במידת הצורך.
הוראות לאחר ניתוח הצמדת אוזניים
בימים הראשונים לאחר הניתוח נדרשים המטופל או המטופלת להימנע משכיבה על האוזניים ולהשתדל לישון על הגב, כדי למנוע חזרה של הסחוס למקומו.
במרוצת השבוע הראשון האוזניים יישארו חבושות בתחבושת היקפית שאותה מניח הרופא. לאחר הסרת התחבושות בשבוע השני יש להקפיד על חבישת סרט (כמו סופג זיעה של ספורטאים) במשך כל שעות היממה, ולאורך שבועיים נוספים, יש לחבוש אותו רק בשעות הלילה.
הקפדה על הנחיות אלה יקלו על אזור האפרכסת, יסייעו בקיבוע של הסחוסים באזור המטופל ויובילו לשמירה מוצלחת על תוצאות הניתוח.
האם ניתוח הצמדת אוזניים פוגע בשמיעה?
בניגוד לחשש אשר מובע לעתים ע"י מטופלים והורים לילדים, אין כל חשש לפגיעה כלשהי בשמיעה בעקבות הניתוח. ניתוח להצמדת אוזניים מתבצע באפרכסת האוזן בלבד, ללא התערבות באזור האוזן התיכונה והפנימית, שבהן ממוקמת מערכת השמיעה. לכן אין כל סכנה שהיא למערכת השמיעה במהלך הטיפול או לאחריו.
תהליך החלמה והתאוששות מהניתוח
הצמדת אוזניים נחשב לניתוח קל באופן יחסי, אשר מלווה בכאבים קלים בלבד בהשוואה לניתוחים אחרים, ובעל סיכון נמוך לסיבוכים. לאחר הניתוח ייתכנו שטפי דם, בצקות וכאמור מעט כאבים. ברוב המקרים אין צורך באשפוז לילה.
בשבועיים הראשונים יש לנוח ולהימנע ממאמצים גופניים ובימים הראשונים נדרשים המטופלים להימנע משכיבה על האוזניים ולהשתדל לישון על הגב, כדי למנוע חזרה של הסחוס למקומו.
לאחר הניתוח יש להקפיד על חבישת תחבושת רפואית למשך שבוע במשך כל שעות היממה, ולאחר מכן לענוד סרט אלסטי סביב האוזניים לאורך שבוע-שבועיים נוספים. לאחר מכן, מומלץ להמשיך לחבוש אותו במשך חודש רק בשעות הלילה. הקפדה על הנחיות אלה יקלו על אזור האפרכסת, יסייעו בקיבוע של הסחוסים באזור המטופל ויובילו לשמירה מוצלחת על תוצאות הניתוח. התוצאה הסופית מן הניתוח תתקבל בחלוף חודשים ספורים מתום הניתוח.
סיבוכים אפשריים מניתוח הצמדת אוזניים
ניתוח הצמדת אוזניים נחשב לניתוח קל באופן יחסי, בעל כאבים קלים בהשוואה לניתוחים אחרים וסיכון נמוך לסיבוכים. סיבוכים אפשריים בניתוח הצמדת אוזניים נחשבים נדירים. אלו כוללים:
- שטף דם: אוזן נפוחה וכאובה במיוחד, ואוזניים בעלות צבעים חריגים בעקבות הניתוח, כמו כחול ואדום. במצבים אלה יש לדווח לרופא ולמלא אחר הנחיותיו.
- נמק: שטפי דם חמורים יכולים להוביל לנמק, דהיינו מוות של רקמה מסוימת באזור האפרכסת, מה שמצריך לעתים כריתה שלה. את הנזק שנוצר מומלץ יהיה לתקן בעזרת ניתוח שחזורי.
- זיהום: במידה ומתרחש זיהום של האפרכסת בעקבות הניתוח, יש לטפל באנטיביוטיקה באופן מקומי ומערכתי. הזיהום גם יכול להוביל למצב שמכונה "בוקסר איר" – Boxer Ear ומתייחס לעיוות של האפרכסת שנוצר בעקבות הזיהום. גם מצב זה מומלץ יהיה לתקן מאוחר יותר בעזרת ניתוח שחזורי.
- בליטה חוזרת: במקרים מסוימים, אף שהם נדירים, הסחוס המטופל מפגין "עקשנות" או עמידות כלפי הניתוח, ואז חוזרות האוזניים לבלוט בהדרגה לאחר הניתוח.
- לפני
- אחרי
ניתוח הצמדת אוזניים הוא ניתוח אסתטי בלבד, אין נגיעה בחלק הפנימי של האוזן.
ההחלמה מניתוח הצמדת אוזניים היא מהירה.
- בימים הראשונים - תחושו כאבים ותהייה נפיחות
- שבוע אחרי הניתוח - מסירים את התחבושות והתפרים
- שבועיים אחרי הניתוח - הכל יראה רגיל ולאיזור לא יהיה נפוח.
אבל יש להזהר ולא לחשוף את האוזניים למצבים שיכולים שיכולים להיות מסוכנים והיא יכולה להפגע כגון, משחקי כדורגל, כדורסל, האזנה למוסיקה עם אוזניים, כניסה לים או לבריכה, ואסור לחשוף את האוזניים למים חמים או ציבוריים למשך 3 חודשים.
לאחר 5 ימים המנתח יסיר את התחבושת מהאוזן שלכם. לאחר מכן תצטרכו לשים סרט על האוזניים בזמן השינה בלבד, לשמור על האוזניים שלא יתקפלו בזמן השינה.
לא צריך להשאר באשפוז למטרת השגחה ללילה או יותר.נשארים להשגחה של מספר שעות רק לוודא שהכל תקין ואין איזה שהוא סיבוך כלשהוא.
מעוניינים בניתוח הצמדת אוזניים? צרו איתנו קשר