הוצאת שתלים
לנשים רבות שתלי סיליקון בשדיהן. כמעט כל מי שעברה בעבר ניתוח הגדלת חזה, שחזור שד, תיקונים לצורת החזה ועוד, נושאת בחזה את השתלים הללו. לעתים, מתעורר צורך (או רצון) להוציא את השתלים. לשם הוצאת השתלים דרושה פעולה כירורגית בחדר ניתוח ותחת הרדמה מלאה. מומלץ שמי שיבצע את הניתוח יהיה מנתח פלסטי מומחה, כיוון שצורת השדיים צפויה להשתנות באופן ניכר עם הסרת השתלים. ברוב המקרים בהם יש צורך להוצאת שתלים מחזה האישה מתבצעים טיפולים משלימים, לרוב באותו הניתוח. השניים הנפוצים ביותר הם החלפת שתלים בשתלי סיליקון חדשים או החלפת שתלים בשומן עצמי. זאת לשם שמירה על מראה החזה או לעיצובו מחדש באופן אסתטי.
סיבות להוצאת שתלים
- סכנה בריאותית בשל קריעה או התבלות של השתלים הקיימים, בין אם בעקבות חבלה, מחלה או סיבה אחרת. במקרה זה ניתן להחליף בשתל חדש. יש לציין כי השתלים של ימינו בטוחים מאוד, ואין צורך בדרך כלל להחליפם אחת לפרק זמן קבוע.
- התעוררות חשש בדיעבד מהימצאותם של שתלי הסיליקון בחזה. פרסומים שונים, אף שיש לציין שהם אינם מבוססים דיים ושנויים במחלוקת, גורמים לעתים לחשש בריאותי מהימצאותם של שתלי סיליקון בחזה, ומעורר רצון להוציאם לאלתר. במלים אחרות, אלו הם מקרים בהם קיימת "חרטה" מסוימת מביצוע הניתוח בעבר. במקרים אלה, הפתרון המתאים ביותר הוא הוצאת שתלים והשבת נפח וצורה באמצעות שומן עצמי, שיטה שזוכה לפופולריות רבה בארץ ובעולם.
- השתנות צורת השדיים לאחר ניתוח להגדלת חזה. במקרים מסוימים, בשנים שאחרי ביצוע הגדלת חזה, השדיים יכולים לגדול מעבר לגודל שהושג בניתוח. הסיבות השכיחות ביותר לכך הן טיפולים הורמונליים (בהם גלולות למניעת הריון), השמנה והריונות. במקרים אלה מתעורר הרצון דווקא להקטין את גודל החזה לשם חזרה למראה אסתטי וזקוף של השדיים. עם זאת ברוב המקרים לא די בהוצאת השתלים לקבלת תוצאה טובה, ותהיה דרושה פעולה משלימה נוספת כמו הרמת חזה, הקטנת חזה, או עיצוב החזה באמצעות שומן עצמי. סיבה נוספת היא צניחה משמעותית של חזה שמכיל שתלי סיליקון, עם הגעה לגיל מתקדם.
מהלך ניתוח הוצאת שתלים
בפגישת ייעוץ עם מנתח פלסטי מומחה ניתן יהיה להעריך נכונה את מצבו הייחודי של החזה, שמשתנה בין אישה לאישה, ולדון בפתרון הרפואי המתאים. הבחירה בפעולה הכירורגית המתאימה מתקבלת לרוב על פי נתוני גופה של המטופלת, בפרט ע"י מיפוי היחס הקיים בחזה בין השתלים לבין רקמה עצמית, וכמובן בהתאם לרצונה של המטופלת. ניתוח הוצאת שתלים מתבצע בהרדמה מלאה ואורך כשעה. החתך מבוצע דרך אותה הצלקת שהותיר הניתוח המקורי להגדלת חזה, ועל כן הניתוח לא כרוך בצלקות חדשות.
לאחר הוצאת השתלים וביצוע פעולה נוספת אם תידרש (כמו למשל ניקוז במקרה של קרע במשתל) נתפר החזה מחדש. הניתוח אינו מצריך אשפוז לילה ולאחר שעות ספורות של התאוששות משתחררת המטופלת לביתה. הניתוח נחשב קל ביותר וברוב המקרים לאחר כמה ימי מנוחה ניתן לשוב לפעילות יומיומית מלאה. חשוב לזכור כי בדרך כלל הוצאת שתלים ללא טיפול משלים עלול לגרום למראה חזה צנוח ובלתי-אסתטי, ובפרט לתופעה בשם "חזה טובולרי", כביכול בעל מראה שמזכיר את צורתו של צינור.
איך בוחרים מהו הטיפול הנכון?
לאחר הוצאת השתלים מומלץ לבצע אחד מכמה טיפולים משלימים (או שילוב שלהם) אשר לרוב מבוצעים באותו הניתוח:
- הזרקת שומן עצמי: לאחר הסרת השתלים מבוצעת שאיבת שומן מאזור בגוף בו הוא נמצא בשפע, ולאחר תהליך מיוחד של זיקוקו והפיכתו ל"שומן טהור", הוא מושתל מחדש בשדיים להשבת הנפח שאבד בעקבות הוצאת השתלים. תהליך זה גם מאפשר דיוק מירבי בצורת השד בהתאם לרצונה של המטופלת והופך את החזה לטבעי בהרבה למגע.
- הרמת שדיים לאחר הסרת שתלים: על מנת למנוע מראה שדיים צנוח ומרוקן לאחר הוצאת שתלים ניתן לבצע הרמת שדיים. ניתוח זה מבוצע באמצעות הסרתו של עור עודף בשד תוך הרמה ועיצוב מחדש של רקמת השד הקיימת. קיימות טכניקות שונות לביצוע הרמת חזה והבחירה ביניהן תיעשה בהתאם למצב החזה והשתלים המשתנה בין מטופלת למטופלת.
- הקטנת שדיים לאחר הסרת שתלים: במקרים בהם החזה גדל באופן משמעותי בשנים שלאחר ניתוח הגדלת חזה בשתלי סיליקון, ייתכן ותידרש הקטנת חזה גם לאחר הוצאת השתלים עצמם. בניתוח זה מבוצעת שאיבת רקמות שומן מן השד והסרת רקמות שד ועור עודפות. לאחר מכן, מעצב המנתח שד קטן יותר, בעל מראה זקוף ומוצק.
- כריתת קפסולה: במקרים נדירים, לאחר הסרת השתלים תידרש גם כריתה של הקפסולה, או "קופסית", שהיא הרקמה הטבעית שהגוף יוצר מסביב לעצמים זרים. במקרים אלה, הניתוח צפוי להיות מעט ארוך יותר, ולהיות מלווה בכאבים מעט יותר חזקים.
בפגישת הייעוץ אצל ד"ר איצקסון ניתן לאבחן את מצב החזה, לדון בסיבות להוצאתן של השתלים ולבחור יחד את הטיפול הנכון ביותר עבורך.
רוצה להוציא את השתלים? השאירי פרטייך מטה ונחזור אלייך בהקדם לייעוץ: