חידושים בניתוחי שחזור שד
שחזור שד הוא ניתוח שנעשה לאחר כריתת שד במטרה להחזיר את החזה הנשי את מראהו הקודם. הכריתה מתבצעת בדרך כלל בשל הופעת סרטן השד או כצעד מניעתי, בקרב נשים אשר בגופן התגלה גן שמעלה את ההסתברות לחלות במחלה. ניתוח שחזור השד יכול להתבצע כשחזור מלא (לאחר כריתה מלאה של השד) וכן כשחזור חלקי – 'ארגון' ועיצוב השד לאחר כריתה של חלק מרקמות השד. פעולה זו, אשר נקראת גם אונקופלסטיקה, לא הייתה מקובלת בעולם הרפואה עד לאחרונה ונחשבת לאחד החידושים האחרונים בתחום.
איך ניתוח שחזור שד מתבצע?
פעולת השחזור יכולה להתבצע בכמה טכניקות. ניתן, לדוגמא, לבצע את השחזור על ידי שימוש במשתַלים – משתלי סיליקון, משתלי מים או שילוב של שני החומרים. לעיתים, נעשה שימוש דווקא ברקמות גוף (רקמות שריר מהגב או רקמות שומן מהבטן), עם או בלי תוספות של משתלי סיליקון. ההחלטה על אופי המשתַל וסוגו צריכה להתקבל לאחר בחינת כל מקרה לגופו. החוכמה היא לבצע שחזור שד בהתאם לפרמטרים האישיים של האישה המנותחת: גילה, מצבה הבריאותי, רצונותיה, וכדומה.
מתי מתבצע שחזור שד?
שחזור שד, בין אם הוא מלא או חלקי, יכול להתבצע כניתוח מיידי, כלומר: ניתוח המשך לניתוח הכריתה שמבצע כירורג השד, על אותו שולחן ניתוחים. במצב כזה, מתבצע מייד לאחר הכריתה שחזור של צורת השד המקורית, כאשר בסופו של התהליך השד משוקם לגמרי או לכל הפחות, קיימת תשתית לשחזורו בהמשך. אך לא תמיד יתבצע השחזור מייד בתום הכריתה. כיום ידוע כי אין כל מניעה לבצע את שחזור השד כולו גם בשלב מאוחר יותר, אפילו חודשים או שנים לאחר הניתוח. למעשה, אין הגבלת זמן על מועד ביצוע השחזור. עם זאת, חשוב לזכור כי בשחזור מאוחר, צורות השחזור והאופציות שעומדות בפני המנתח יהיו מוגבלות יותר מאשר בניתוח מיידי.
החידוש האחרון: שחזור שד מיידי בטכניקה משופרת
עד לשנים האחרונות, שיטת השחזור העיקרית והנפוצה ביותר בקרב המנתחים הייתה שחזור בשלבים, כלומר: ראשית, הייתה מתבצעת כריתה מלאה של השד, כולל חלק גדול מהעור של השד המקורי. לאחר הכריתה, היה מוכנס מותחן מתחת לשרירי החזה, ומעליו היה מושם כיסוי של עור. את המותחן, מעין בלון שניתן לנפחו בעזרת מים, היו מנפחים בהדרגה לאחר הניתוח ולמשך שבועות ואף חודשים שלמים. לאחר שהיה מתווסף נפח משמעותי לשד והצורה המתקבלת הייתה מתאימה למידות הרצויות, האישה הייתה מוזמנת לניתוח נוסף, במהלכו הוצא המותחן מהגוף והוכנס במקומו משתל סיליקון קבוע. המשתל הזה יכול להישאר בגוף שנים ארוכות ולעיתים הוא אפילו יושאר בגוף לתמיד, אך למרות שישנם מקומות שעדיין מבצעים שחזור שד בשיטה זו, כיום ישנה שיטה נפוצה ומתקדמת יותר – כריתת שד משמרת עור. בשיטה זו כורתים את רקמת השד, אך שומרים על העור המקורי.
החידוש הגדול בשיטה זו
החידוש הגדול שמביאה איתה שיטה זו, הוא השימוש ביריעה שנקראת ADM - Acellular Dermal Matrix. זוהי יריעה ביולוגית, רקמת עור אשר נלקחת מבעלי חיים ועוברת תהליך כימי ייחודי, שגורם לה להיות אינרטית – כזו שלא יוצרת תגובת נגד של מערכת החיסון ולא יוצרת דחייה של הגוף. היא משמשת כתשתית לניתוח השחזור ומתפקדת למעשה כמשתַל מלאכותי בלבד. בעזרת החידוש הזה, יכול הרופא המנתח לבצע את שחזור השד באופן מיידי, עוד במסגרת ניתוח הכריתה. השרירים ויריעת ה-ADM יוצרים מעין כיס, במקום רקמת השד שנכרתה, כזה שיהיה גדול מספיק, כדי להכניס אליו משתל סיליקון.
היתרונות
המשתל מכוסה בעור שנשמר מהשד המקורי (הודות לכריתה המשמרת שבוצעה קודם לכן) וכך, בסופו של הניתוח כבר קיים שד משוחזר. השיטה הזו מהירה ופשוטה הרבה יותר, והיא חוסכת מהמנותחת את הניפוחים התדירים של המותחן, את הצורך בניתוח נוסף להחלפת משתל ואת התחושה הלא נעימה שמלווה כל אישה בתום הניתוח בשיטה הישנה – התעוררות ללא שד כלל. השימוש ביריעת ה-AMD רווח כבר מספר שנים בניתוחים אחרים, כדוגמת שחזורי בטן או הרניות רק לאחרונה החל השימוש בו גם בניתוחי חזה בניתוח לשחזור שד.