הסיכונים בניתוח אף
כמו בכל ניתוח פלסטי באשר הוא, גם כשעוברים ניתוח אף סיכונים הם חלק בלתי נפרד מהתהליך – וחשוב להיות מודעים אליהם. יחד עם זאת מן הראוי לציין כי בדומה להליכים כירורגיים אחרים שמטרתם העיקרית היא שיפור אסתטי (למשל שאיבת שומן, הגדלת חזה, מתיחת בטן וכו') אחוזי ההצלחה של ניתוחי האף בימינו הם גבוהים – ואם מקפידים לבחור בכירורג פלסטי מיומן ומנוסה, הסיכון הטמון בניתוח נמוך, הן אבסולוטית והן ביחס לסיכוי להגיע לפנים מושכות יותר (ובלא מעט מקרים גם נשימה טובה יותר).
סיכונים וסיבוכים אפשריים:
- דימום: גם כשאתם עוברים את הניתוח אצל מנתח פלסטי מיומן במיוחד ובעל ניסיון עשיר עד מאוד, עדיין ישנה רמת סיכון מסוימת, והסיבוך הנפוץ ביותר הוא דימום. ברוב המקרים דימום יופיע מייד לאחר הניתוח, אולם ישנם גם מנותחים שיסבלו מכך לאחר שבוע ואפילו 10 אחרי שיצאו מחדר הניתוח. בכל מקרה של דימום משמעותי יש לעצור אותו מייד וליצור קשר עם הרופא המנתח.
- זיהומים: כאמור כשעוברים ניתוח אף, סיכונים הם חלק מהחבילה, ועוד אופציה נפוצה יחסית היא זיהום (סיבוך זה עלול להתרחש גם אחרי ניתוחים פלסטיים אחרים דוגמת מתיחת פנים, הרמת חזה וכו' ובעצם אחרי כל הליך כירורגי באשר הוא).מדובר בסיבוך לא נעים המקשה על ההתאוששות מהניתוח, אולם ברוב רובם של המקרים אנטיביוטיקה תפתור את הבעיה.
- אובדן חוש הריח: 3 מכל 100 בני אדם הם תתרנים, כלומר חסרי חוש ריח, באופן קבוע ומן הסתם התרגלו לחיות כך ולא מוטרדים יתר על המידה בגין חסרונו של חוש זה, אולם עבור מי שניחן בחוש ריח משובח שפתאום נעלם בעקבות ניתוח אף בהחלט מדובר בתופעת לוואי בלתי נעימה. הבשורות הלא נעימות הן שמדובר בסיכון גבוה יחסית, כלומר אחוז מנותחי האף שחווים אובדן של חוש הריח הוא בהחלט בלתי מבוטל, אבל יש גם בשורות טובות: ברוב המקרים מדובר באובדן זמני ותוך זמן מה חוש הריח חוזר לפעול כהלכה.
- קשיים בנשימה: סיכון נדיר יותר, אולם חמור הרבה יותר, הוא היווצרותם של קשיים במערכת הנשימה בעקבות ניתוח אף. דבר זה מרתחש כשהאף הופך צר מדי בחלקו הקדמי, בעקבות התמוטטות סחוסים באף. במקרים אלה יידרש, בדרך כלל, ניתוח אף חוזר – אולם ניתן לבצע אותו רק כעבור מספר חודשים עד שנה.
- דמעת: סיבוך נדיר יחסית שנגרם כתוצאה מפגיעה בשק הדמעות תוך כדי שבירת עצם האף. במקרה זה האדם ידמע יתר על המידה. בחלק מהמקרים הבעיה תיעלם מעצמה.
חשיבותה של פגישת הייעוץ
עבור מי שחולם לאורך שנים רבות על ניתוח אף סיכונים יכולים להיתפש כדבר ערטילאי שאין צורך להיות מוטרדים ממנו. מצד אחד, הרווח הפוטנציאלי של ניתוח מוצלח הוא אכן גבוה מאוד ואילו רמת הסיכון, מבחינה סטטיסטית, נמוכה – אולם מצד שני כן חשוב להיות מודעים גם לסיכונים ועל כן מנתחים פלסטיים אחראיים מנצלים את פגישת הייעוץ הראשונית גם כדי להבהיר למטופליהם את הסיבוכים האפשריים הכרוכים בתיקון האף, וזאת משני טעמים: ראשית, על מנת שיוכלו לקבל החלטה מושכלת האם ברצונם לעבור את הניתוח, ושנית, על מנת שיידעו מהן האינדיקציות לבעיה כלשהי אחרי הניתוח ובאילו מקרים עליהם לפנות מיידית למנתח. * ד"ר איציקסון משתמש במערכת הדמייה ממוחשבת להצגת התוצאה הרצויה של המנותחת לאחר הטיפול.
מתי חובה לפנות לרופא המנתח?
כאמור ישנם מקרים המחייבים פנייה מיידית לרופא שביצע את ניתוח האף, והם:
* כאבים שמשככי כאבים לא מצליחים להפחית
* חום (38 מעלות או יותר)
* דימום שצבעו עז ושאינו מפסיק
* תחושת בחילה כאילו משהו תקוע בגרון. זו עלולה להיות אינדיקציה לכך שנוצר קריש דם בעקבות הניתוח או שאולי נשכח בתוך האף טמפון – בכל מקרה חשוב לברר באופן מיידי את הסיבה לתחושה, ולפתור את הבעיה.