ניתוח אף עקום
מחקרים רבים כבר גילו כי אחד הפרמטרים המשפיעים ביותר על רמת היופי שאנחנו מייחסים לאדם היא מידת הסימטריות של הפנים שלו – ככל שהפנים סימטריים יותר כך האדם נתפש על ידי רוב האנשים האחרים כמושך יותר. קל אם כך להבין מדוע מי שהטבע חנן אותו באף עקום ישאף ליישר אותו ובדרך זאת להפוך את הפנים כולן לסימטריות יותר, את המראה החיצוני בכללותו למושך יותר ותוך כדי תהליך לשפר גם את הדימוי העצמי ואת הביטחון העצמי.
המורכבות שבניתוח
חשוב להדגיש כי ניתוח אף עקום הוא אחד הניתוחים הפלסטיים המורכבים ביותר, אפילו יותר ממתיחת פנים או שאיבת שומן ואפילו ניתוח עפעפיים עליונות ותחתונות ואם לוקחים בחשבון שהאף הוא גם איבר מרכזי מבחינת תפקוד מערכת הנשימה, וכל תקלה, ולו הקלה ביותר, במהלך הניתוח (הן בשלב התכנון והן כמובן בשלב הביצוע) עלולה להוביל לקשיי נשימה, הרי שניתן להבין מדוע יש לבצע ניתוח כזה רק אצל כירורג פלסטי מצטיין במיוחד ובעל ניסיון ספציפי בניתוחי אף מעין אלה.
האתגר הראשון – מציאת קו אמצע
עוד לפני שמנתח פלסטי מתחיל לחתוך ולעצב מחדש את האף, עומד בפניו אתגר של ממש: מציאת קו אמצע שמהווה את העוגן לאף החדש ועל פיו מתוכנן כל הניתוח. כמו כל ניתוח פלסטי באזור הפנים (ולמעשה אפילו טיפולים לא כירורגיים דוגמת הזרקת בוטוקס) ישנה חשיבות מיוחדת לתכנון המדויק, שכן כל סטייה, כולל כזו של מילימטרים בודדים, תוביל לניתוח שתוצאותיו אינן הטובות ביותר האפשריות. עקב הקושי הרב למצוא קו אמצע שיענה הן על הצרכים האסתטיים והפרופורציונליים והן על הצרכים התפקודיים, יקדיש לכך מנתח פלסטי איכותי זמן רב. בנוסף מהווה מפגש ראשוני זה בין הרופא למטופל/ת הזדמנות מצוינת להבהיר את מורכבות הניתוח ובפרט את העובדה כי ייתכן שכלל לא ניתן להגיע לאף סימטרי לחלוטין (דבר, שאגב, כלל לא קיים). כמובן שבמסגרת ניתוח אף עקום ניתן להגיע לשיפור משמעותי במראה האף והפנים כולן והשיפור האפשרי מוצג למטופלים על מנת שהציפיות שלהם תהיינה ריאליות.
מהלך ניתוח אף עקום
ניתוח אף עקום מתרחש תחת הרדמה מקומית, לרוב בתוספת טשטוש עמוק, ואורכו נקבע בהתאם למורכבות המקרה הספציפי. באופן כללי ישנן שתי גישות עיקריות לניתוחי אף, והן ניתוח אף פתוח וניתוח אף סגור. לכל אחת מהן יתרונות כמו גם חסרונות, והמנתח הפלסטי שנדרש ליישר את אותו אף עקום יבחר בין שתיהן על סמך שורה ארוכה של פרמטרים ובמטרה להגיע לתוצאות הטובות ביותר אליהן ניתן להגיע. ככלל, ניתוח אף פתוח הוא קשה יותר לביצוע ועל כן חשוב במיוחד שהמנתח הפלסטי יהיה מיומן ומנוסה. בכל מקרה יוסרו במהלך הניתוח חלקים נכבדים מהסחוסים שבאף, וזאת על מנת לאפשר הזזת עצמות כך שימוקמו משני צידי קו האמצע החדש באופן הכי סימטרי שאפשר.
סיבוכים אפשריים
למרות שניתוח אף עקום הינו הליך מורכב יותר ביחס לניתוח אף "רגיל", לא כרוכים בו סיבוכים ספציפיים. יחד עם זאת כבכל ניתוח אף חשוב לקחת בחשבון גם את הסיכונים והם דימומים ניכרים, זיהומים, אובדן (זמני) של חוש הריח, פגיעה בשק הדמעות שמובילה לדמעת מרובה ונשימה המלווה בשריקה עקב תהליך החלמה לא תקין של רקמות האף. יחד עם זאת, בניתוחי אף עקום ישנו מרכיב נוסף שעלול להוביל לחוסר שביעות רצון של המטופל/ת: תוצאות שאינן עולות בקנה אחד עם הציפיות הראשוניות. מסיבה זו חשוב מאוד להבהיר כבר בתחילת התהליך מהן המגבלות הפיזיות ועד כמה ניתן ליישר את האף, על מנת שהצלחה רפואית תניב גם שביעות רצון של המטופל/ת.